Ако имате болки?

Ако имате болки, дискомфорт, съмнение или доказано заболяване, въпроси за Вашето състояние и лечение може да се свъжете с мен. На Вашите въпроси мога да отговоря и писмено veselin.lyutskanov@gmail.com. В уречения час ще бъдете поканен и ще разкажете за Вашите симптоми, признаци, болки и опасения, свързани с възможна операция и лечение.

Как протича прегледа?

Ще бъдете поканен в консултативния кабинет и в разговор ще разкажете за вашите оплаквания, притеснения и страхове. Лапароскопският хирур ще извърши щялостен преглед след което ще огледа, палпира засегнатия участък. Възможно е да се наложи ректално изследване. То е неприятно, но не и болезнено. Хирурга ще се запознае с Вашите изследвани и ако се налага ще назначи допълнителни кръвни тестове и образни изследвания като ехография, рентген, скенер и магнитен резонанс. Ако има и допълнителни придружаващи заболявания ще се обсъдят консултации със съответните специалисти.

След поставяне на диагнозата ще се обсъди подходящото лечение и неговите етапи във времето.

Ако решението е да не се оперира?

Ще се назначи адекватна медикаментозна терапия и наблюдение.

Ако решението е операция?

Ще се назначи дата за приемане в болницата съобразно вашите служебни и лични ангажименти и графика на отделението.До настъпването и е добре да се пазите от настинка. При възникване на заболяване плановата лапароскопска операция се отсрочва за нова дата.

Каква ще бъде подготовката за лапароскопска операция преди постъпването?

Конкретната подготовка ще се обсъди след назначаването на датата за операция. Освен, ако не е изрично назначено не е добре да се предприемат диети за да не се подтиска Вашият имунитет.Трябва да преустановите приема на лекарства за “разреждане на кръвта” като Аспирин, Синтром, лекарства за артрит, витамин Е и да се консултирате с лапароскопски хирург за това. Не е необходимо да обезкосмявате части от тялото си. Това ще направим ние в деня преди операцията.

Какво е необходимо да носите за приемането?

Нужно е в този ден сутринта да не сте приемали нищо – вода, храна. Добре е да имате удобна пижама и чехли. Лични принадлежности и пособия за занимание, като книга, вестници, компютър.

Каква ще бъде подготовката за лапароскопска операция след постъпването?

След приемането ще се извършат пълни кръвни тестове. Ще се направи електрокардиограма на сърцето и консултация с кардиолог, за да се изследва актуалното състояние на сърдечно-съдовата Ви система и готовността за операция. Ако се налага ще се приложи съответна медикаментозна подготовка. При необходимост ще Ви бъде направена рентгенова снимка на белия дроб. При наличие на придружаващи страдания ще бъдете консултиран от съответните специалисти. Ако се налага ще се приложи съответна подготовка. Така Вие сте готов за операция. Възможно е да се приложат очистителни на чревния тракт.

Какво е отношението на алкохола и тютюнопушенето?

Желателно е да се спре или ограничи алкохола. Въздържането от тютюнопушене е също много важно, колкото и трудно да Ви бъде.

Това пък защо?

При пушачите има по-висок риск от усложнения, а тези които не са пушили около месец преди операцията имат с 30% по-малко усложнения!

В определения за операцията ден не трябва да се храните и да приемате течности, освен това което приемате като постоянна терапия за кръвно или сърце с една глътка вода. Най-често не се налагат очистителни за червата и гладуване предходните дни. Не трябва да се бръснете (епилирате). Това ще бъде направено преди операцията от нас в отделението. В назначения час ще бъдете посрещнат. Ще попълните необходимите документи и настанен във Вашата стая. Ще се направят необходимите изследвания. Ще прочетете и подпишете информирани съгласия за анестезия (упойка) и операция. Ще бъдете въведен в операционната зала и опитна анестезиологична сестра ще Ви измери кръвното налягане и ще постави система, ще постави мониториращи апарати (да се проследява работата на сърцето, дишането, кислородното насищане на организма ви, кръвното налягане).

Каква упойка предпочитаме за лапароскопска операция?

Прилагаме утвърден съвременен алгоритъм за антибиотична профилактика. Използва се задължително съвременна обща анестезия /упойка/. Анестезиологичният екип ще приложи въвеждащо лекарство през вената Ви. Ще заспите неусетно. Това е необходимо за да може да се напълни коремната кухина с въглероден двуокис. Така се осирурява пространство за въвеждане и работа на лапароскопската камера и инструменти.

Какво се случва след лапароскопската операцията?
След завършване на лапароскопската операцията Вие ще се събудите. С малко помощ ще се преместите на легло и настанен във Вашата стая. Рядко при тежки заболявания и увредени пациенти може да бъдете изведен в реанимация. Ще сте на системи. Ще се свържете с вашите близки за да ги уверите, че всичко е минало добре. Малко по-късно, ако желаете могат да Ви видят. Преди да е преминало действието на упойката ще приложим съвременни обезболяващи препарати така, че да минимизираме неприятните ви усещания. В първите няколко дни с намаляващ интензитет ще имате дискомфорт в зоната на лапароскопските достъпи- “дърпане” и болки при движение (все пак е операция). Това ще се преодолява с обезболяващи препарати. В зависимост от вашето състояние в рамките на няколко часа ще бъдете раздвижен в стаята. Ще бъдат поканени вашите близки да Ви поздравят, ако желаете. На следващия ден след обстоен преглед от вашия лапароскопски хирург и поставяне на специална водоустойчива превръзка, ще може да вземете хигиенна баня.

След стабилизиране на Вашето състояние ще бъде планирано изписване. Ще получите епикриза и болничен лист, а също и подробни указания за поведение в следоперативния период. След изписването ще можете да пътувате. Съветваме ранно възстановяване на активността Ви включително сексуална. В рамките на 3-6 седмици ще можете да възстановите обичайния ритъм на живот. Наблюдението с контролни прегледи продължава ежегодно за проследяване на далечните резултати от лапароскопската операция.

За допълнителни въпорси тел: 0888 643 153 Д-р Люцканов, д.м.

Вижте повече за лапароскопска операция ТУК!

Сподели тази страница във: