Анален абсцесПерианалният (анален) абсцес е гнойно възпаление в тъканите около ануса и ректума (право черво). Инфекцията започва в жлезите, разположени в аналния канал. Бактериите проникват през каналчетата на жлезите и се размножават в тялото им. Постепенно се обхващат съседните рехави и слабо устойчиви на инфекция тъкани. Формира се нарастваща кухина, изпълваща се с гной и детритни тъкани.

Какви са симптомите на анален абсцес?

Общо неразположение, втрисане, висока температура, дискомфорт и постепенно нарастващи болки в аналната област, които придобиват пулсиращ характер. Болките се усилват при движение, сядане, изхождане. Появява се уплътнение на тъканите и по-късно зачервена и силно болезнена подутина. Аналният абсцес протича в продължение на няколко дни и може да се отвори спонтанно с изтичане на гной от аналната област или от ануса и да се формира перианална фистула. В редки случаи прогресирането и нелечението на дълбоките перианални абсцеси може да има сериозни животозастрашаващи последици.

 

Какви са причините за анален абсцес?

Намален имунитет при диабет, възпалителни чревни инфекции (колит, болест на Крон), кръвни заболявания, наднормено тегло са предразполагащи. Хроничен запек, протриване на зоната в резултат на дълго пътуване, диария са възможни оключващи моменти.

 

Как се поставя диагноза на анален абсцес?

При преглед се вижда зачервена подутина. Има силна болезненост при допир и натиск. При ректално изследване (туширане) се опипва уплътнена и болезнена зона. При дълбоки абсцеси може да липсва зачервяване и подутина. Може да се наложи ехография, скенер, магнитен резонанс.

 

Кои заболявания приличат на анален абсцес?

 • Възпалени и/или тромбозирали хемороиди.
 • Анална фисура.
 • Пиларна киста с възпаление.
 • Херпес зостер.
 • Рак на ануса и ректума.
 • Болест на Крон
 • Кондиломи

Това сочи колко важна е точната диагноза за да се предприеме правилното лечение. Не съветвам самолечение и лечение без преглед от специалист.

 

Какво е лечението на аналния абсцес?

Възможно е в най-ранните стадии на възпалението да се помогне консервативно. При формиране на кухина с гной това не помага. Налага се хирургично лечение. Прилага се обща или местна упойка за да няма болки. Същността на операцията е широко отваряне на гнойната абсцесна кухина. Изчиства се кухината от гнойта и детритните материи, промива се. При дълбоките перианални абсцеси се поставят дренажи.

Прецизното хирургично лечение в етапа перианалния абсцес може до голяма степен да предотврати формирането на перианална фистула. Необходими са опит и мисъл (първо бе дух) в тази посока. Възможно е в около 50% от случаите да се открие вътрешния отвор на болната анална жлеза и да се избегне формирането на перианална фистула.

 

Ще има ли болки след операция на перианален абсцес?

Точно обратното. След отварянето и изчистването на аналния абсцес налягането и дразненето от токсините се елиминира и болките отзвучават. В първите дни остава известен дискомфорт в зоната на чистещата се и заздравяваща рана.

 

Възстановяване след операция на анален абсцес.

Първата превръзка е на следващия следоперативен ден. При внимателно овлажняване и отстраняване на марлите има само дискомфорт. След внимателна преценка за общото състояние и развитието на раната голяма част от пациентите се изписват с подробни указания за продължаване на лечението и график за контролни прегледи и превръзки.

 

Каква е диетата след операция на анален абсцес?

Няма ограничения. Няколко часа след преминаване действието на упойката пациентът се захранва на обща диета и се раздвижва.

 

Как ще се изхождам след операция на анален абсцес?

В къщи, когато му дойде времето сваляте превръзката и свършвате задачата, както се полага.

„Добре, а няма ли да се замърси раната” Тя е най-мръсното нещо и повече не може да се замърси. След изхождане следва обилно измиване на тялото и душ на раната и седящи бани. Водата и хигиената са най-добрите помощници. Препоръчвам седящи бани.

 

Възможно ли е аналният абсцес да рецидивира?

Да възможно е. Повечето от предразполагащите фактори са си налични. Може само да профилактираме отключващите.

След операция на анален абсцес може да се постигне окончателно оздравяване или да остане т. нар. перианална фистула.

 

Каква е профилактиката на анален абсцес?

Контрол на придружаващите заболявания (диабет, затлъстяване, запек), добра хигиена и избягване на травмиране на зоната.

 

Кога мога да започна работа, спорт, фитнес след операция от анален абсцес?

Определя се конкретно от Вашия хирург. Обичайно след около 2-4 седмици е възможно да се спортува, но постепенно, с бавно нарастваща интензивност и обем на тренировките. При активни състезатели е добре да се изготви индивидуална програма съвместно с хирурга и спортен рехабилитатор. Сексът е възможен след семица или две. При огромни, запуснати и усложнени абсцеси лечението е доста по-дълго и изисква усилия от целия екип (пациент, хирург, близки, колеги). Осигурява се болничен лист за разумен срок до пълното Ви възстановяване.

 

Кога след операция на анален абсцес да се обадя на своя хирург или да потърся спешна помощ?

 • кървене от раната, неспиращо от притискане
 • нарастващи болки в раната
 • влошаване на общото състояние, висока температура и втрисане
 • невъзможност да се уринира

 

Ако имате допълнителни въпроси не се колебайте да ги поставите

на телефон 0888 643 153

Д-р Люцканов

Сподели тази страница във: