Хемороиди са чести и при мъже и при жени, но много от тях страдат дълго преди да потърсят помощ. Срамуват се от прегледа, смятат, че той е болезнен. Страхуват се от намирането на рак и не на последно място защото те предвиждат болезнено изследване и болки след операция за хемороиди (така се разказва от препатили).

Да естеството на прегледа за хемороиди е такова и е неприятно, но ако си скрием главата в пясъка и отлагаме този кошмарен ден няма да стане по-добре. Ще си търпим неприятностите, а може и да не са хемороиди, а фисура или наистина злокачествено (рак) заболяване. И в двата случая навременната диагноза е в интерес на пациента ни.

Прегледа за хемороиди при нас се извършва при абсолютно съобразяване със притесненията на пациента. Не е болезнен. Ако се налагат инвазивни изследвания (ректоскопия) е с упойка.

Кога се налага операция за хемороиди?

Операция за хемороиди се налага при хемороиди които не се повлияват от приложеното лечение с лекарства, свещички, кремове и билки. Това са хемороиди в трети и особено в четвърти стадии. При конвенционалните методи за операция на хемороиди се извършва отстранява на хемороиди и изпадналата от ануса лигавица.

Ние прилагаме когато наистина се налага, съвременен миниинвазивен метод въведен в Италия. Той се състои в приложението на специален апарат – кръгов ушивател. С негова помощ се отстранява ректална лигавица над аналния канал и така пролабиралата при хемороидалната болест лигавица и хемороидите се прибират на нормалното им място. Запазват се хемороидите, които са нормални структури и имат отношение към континенцията (задръжката на газове и фекалии).

Операция за хемороиди се извършва под регионална (спинална) упойка.

Предимства

Предимства на такава операция за хемороиди ( Procedure for Prolapse and Hemorrhoids – PPH ) са:

 • минимална болка и дискомфорт след операция
 • значително по-бързо възстановяване и връщане към обичаен ритъм на живот. В рамките на 5-7 дни нашите пациенти са на работа и спортуват
 • по-малко усложнения и отлични късни резултати

The recognition of the existence of a problem is the first step in its solution.

M. Fischer

Be not the first by whom the new are tried Nor yet the last to lay the old aside.

A.Pope

He that will not apply new remedies must expect new evils; for time is the great innovator.

Sir Francis Bacon, 1625-Essays 1597-1625; “On Innovation”

Ако имате въпроси ще отговоря.


Хемороиди

Д-р Веселин Люцканов, д.м.

Мединфо 2009; 9: 38-39

Хемороидалните плексуси са артерио-венозни структури нормално съществуващи в аналния канал. Появата на оплакваниякато кървене, болки, сърбеж е същността на хемороидалната болест или хемороиди1,5. Причините за болестта са предразполагащи – вродена и/или придобита “слабост” на съединителната тъкан и провокиращи – запек, диария, бременност, заседнал начин на живот и работа, диета бедна на фибри.

Хемороидите са симптоматични в 4% от популацията, а 50% са страдали или имат хемороиди3,4.

Външните хемороиди се разполагат във и около аналния отвор под денталната линия. Те са покрити от плосък вроговяващ епител и имат соматична инервация.

Вътрешните хемороиди са покрити с мукоза, която няма сензорна инервация. Разположени са в долната част на ректума и горната част на аналния канал. Често се наблюдават и двата вида при един пациент. Фиг.1

Стадии на заболяването (Goligher) са:

 • І стадий – периодично кървене, но без пролабиране на хемороидни възли от ануса.
 • ІІ стадий – Хемороидалните възли пролабират след дефекация и се репонират спонтанно.
 • ІІІ стадий – Пролабиралите възли не се репонират спонтанно, а трябва пациента да ги прибере след дефекация с ръка.
 • ІV стадий – Хемороидите постоянно са пролабирали навън от ануса заедно с увлечена ректална лигавица. Фиг.1

Клинична картина

Общоприето за повечето пациенти, но за съжаление и сред част от колегията е всички перианални симптоми да се отнасят към хемороидите3.

Външни хемороиди

Външните хемороиди се проявяват с болка при остра тромбоза. Тя се предизвиква от физически дразнения (продължително пътуване), диария или запек. Налице е силна болка и поява на тъмносиньо „топче” около ануса. Фиг. 3Възможни усложнения са ерозиране на кожата с профузно кървене или абсцедиране на хемороида. Преболедувалите остават с кожни висулки около ануса влошаващи хигиената им и развитие на дерматит със зачервяване, парене, сърбеж. Диагнозата се поставя с оглед на перинеума. Ректалното изследване е силно болезнено и се налага само в случай на съмнение за друго заболяване желателно под анестезия. Важна е диференциалната диагноза с перианален абсцес – оток, зачервяване, пулсираща болка, фебрилитет и болезнен инфилтрат. Разграничението от анален карцином – индурация на тъканите и разязвяване. Ефективното и бързо лечение е ексцизия на тромбозиралия външен хемороид. Инцизията и тромбектомията се свързват с повече рецидиви3.

Вътрешни хемороиди

При вътрешните хемороиди най-честата проява е кървенето. Кръвта е алено червена след дефекация и ако няма пролапс и/или инкарцерация на възела е безболезнено. Неглижираното (срам, страх от прегледа) хроничното кървене може да доведе до анемия с влошаване на общото състояние. Пролабирането на вътрешните хемороиди предизвиква спазъм на аналния сфинктер и болезненост с въздържане от дефекация, запек с последващ пролапс, разраняване, слузна секреция с развитие на перианален дерматит, перианален дискомфорт, сърбеж, парене, болки и кървене. Пролапс и странгулация на вътрешните хемороиди се последва от тромбоза и последваща некроза, което е и същността на остра хемороидна криза. Лечението е в спешен порядък. Прави се опит за репозиция под анестезия. При неуспех – ексцизия на засегнатата хемороидна колона.

Диагноза и диференциална диагноза

Коректната диагноза хемороиди се поставя с оглед на перинеума, ректално туширане и аноскопия. Това са лесни, достъпни за всякакви условия и от всеки лекар прийоми. Желателна е консултация с проктолог или хирург. За диференциалната диагноза са необходими и ректороманоскопия и/или фиброколоноскопия с биопсии на съмнителни участъци. Лабораторни тестове и тест за чревни паразити.

Диференциалната диагноза е важна още повече, че пациент с доказани и лекувани в миналото хемороди може да има и:

 • неоплазии на ректума и колона
 • болест на Crohn, улцерохеморагичен колит
 • фисура на ануса , абсцеси и фистули, ректален пролапс
 • кожни заболявания – херпес, контактен дерматит, кондиломи, сифилис
 • Чревни паразити

Лечение е показно само ако пациента има оплаквания независимо колко „напреднали” са хемороидите според личния лекар.

Консервативно лечение на хемороиди

Консервативното лечение включва преодоляване на запека с диета богата на фибри и бедна на пикантни храни, меки слабителни. Съществена част от хигиената на областта е измивне с хладка вода (душ) на перинеума след дефекация. За предпочитане е бельо от естествени материали. Показани са нестероидни противовъзпалители, венотоници, а локално мази и супозитории. Подходящи са седящи бани с отвара от смрадлика.

Оперативно лечение на хемороиди

Прилагат се редица методи за деструкция на вътрешните хемороиди. За неоперативни се считат: лигатурен метод (налагане на пристягаща гумичка), склерозация, инфрачервена фотокоагулация, лазерна аблация, криотерапия, дилатация на Lord. Тези са подходящи като първи избор при неповлияни консервативно хемороиди първи и втори стадии

Оператини методи са: лигиране на хемороидните артерии под ехографски контрол, стаплер хемороидектомия, хирургическа резекция7,8,9,10,11,12. Хирургичната ексцизия е запазена за пациенти с трети и четвърти стадии хемороиди и значителни оплаквания, а също и при пациенти с ангажирани външни хемороиди и големи кожни „висулки”. Лазерната хемороидектомия сравнена с конвенционалната отворена или затворена хемороидектомия е натоварена с много митове за по-бързо и по-малко болезнено възстановяване. Тези твърдения не са безспорно доказани13.

В дългосрочен план от 5 до 10 години рецидивите са 30-50% след неоперативните техники. Тези резидиви могат също така да се третират с неоперативни техники14. Рецидивите след добре извършената оперативна хемороидектомия не бива да превишават 5%.

В заключение може да се каже, че противоречията се фокусират основно върху индикациите за хирургично лечение и избора на оперативни и неоперативни методи. Повечето тясно специализираните хирурзи използват все повече неоперативни методи амбулаторно и намаляват честотата на оперативните хемороидектомии3.

КНИГОПИС

1. Thomson WH. The nature of haemorrhoids. Br J Surg 1975;62: 542-52.

American Gastroenterological Association medical position statement: Diagnosis and treatment of hemorrhoids. Gastroenterology 2004 May;126(5):1461-2.

 1. Scott C Thornton,eMedicine Mar 3, 2009
 2. Society for Surgery of the Alimentary Tract (SSAT). Surgical management of hemorrhoids. Manchester (MA): Society for Surgery of the Alimentary Tract (SSAT); 2004. 3 p.
 3. Acheson AG, Scholefield JH. Management of haemorrhoids. BMJ. 2008 Feb 16;336(7640):380-3.
 4. Justin RD. American Family Physition 2006; October 1

7.Yuksel BC, Armagan H, Berkem H, etConservative management of hemorrhoids: a comparison of venotonic flavonoid micronized purified flavonoid fraction (MPFF) and sclerotherapy. Surg Today. 2008;38(2):123-9

Faucheron JL, Gangner Y. Doppler-guided hemorrhoidal artery ligation for the treatment of symptomatic hemorrhoids: early and three-year follow-up results in 100 consecutive patients. Dis Colon Rectum. Jun 2008;51(6):945-9

 1. Johanson JF, Rimm A. Optimal nonsurgical treatment of hemorrhoids: a comparative analysis of infrared coagulation, rubber band ligation, and injection sclerotherapy. Am J Gastroenterol. Nov 1992;87(11):1600-6
 2. Senapati A, Nicholls RJ. A randomised trial to compare the results of injection sclerotherapy with a bulk laxative alone in the treatment of bleeding haemorrhoids. Int J Colorectal Dis. Jun 1988;3(2):124-6
 3. Thornton SC. Sclerotherapy of hemorrhoids. In: Selected Topics in Colon and Rectal Surgery. vol 5. Norwalk, CT: Konsyl Pharmaceuticals; 1992:72-5.
 4. El Nakeeb AM, Fikry AA, Omar WH, et al. Rubber band ligation for 750 cases of symptomatic hemorrhoids out of 2200 cases. World J Gastroenterol. Nov 14 2008;14(42):6525-30
 5. Leff EI. Hemorrhoidectomy–laser vs. nonlaser: outpatient surgical experience. Dis Colon Rectum. Aug 1992;35(8):743-6
 6. El Nakeeb AM, Fikry AA, Omar WH, et al. Rubber band ligation for 750 cases of symptomatic hemorrhoids out of 2200 cases. World J Gastroenterol. Nov 14 2008;14(42):6525-30
Сподели тази страница във: