Как протича жлъчно-каменната болест?

Може дълго време да нямате оплаквания. Типична е тежест и болка в горната част на корема придружена с гадене и повръщане след нахранване. Може да се излъчва към гърба и дясното рамо. Обичайно такива кризи се редуват с безболезнени периоди. Характерно е, че кризите зачестяват и вероятността от животозастрашаващи усложнения се увеличава.

Какви усложнения на жлъчните камъни са възможни?

Възпалението продължава и промените в жлъчния мехур напредват. Силната и не преминаваща  болка с упорито повръщане е симптом на остро възпаление на жлъчния мехур. Възможно е и пожълтяване. Това е признак на запушване на жлъчните пътища и жълтеница /иктер/. Придружава се  с тъмна като „бира” урина и бели като „кучешки” изпражнения. Възможно е възпаление на панкреаса или задстомашната жлеза /панкреатит/ с тежки последици.

С напредването на възпалението на жлъчният мехур особено при възрастни е възможна гангрена, перфорация на жлъчния мехур и перитонит. В стремежа си организма оставен сам да се бори с болестта може да образува комуникация между жлъчния мехур и черво и камъните да се изродят в червата и да се изхвърлят. Може обаче да запушат червата.

Образувана е фистула и жлъчния камък е запушил тънко черво

Как се поставя диагнозата на жлъчните камъни и техните усложнения?

Винаги се започва с преглед от хирурга. Основно диагнозата на жлъчните камъни и техните усложнения се поставя с ехография. В трудни случай може да се използва скенер или ядрено-магнитен резонанс. При запушване на главният жлъчен канал много важено е приложението на ендоскопско канюлиране, цветна снимка на жлъчните канали и по възможност освобождаване на препятствието за оттичане на жлъчката в дванадесетопръстника. Това отваря пътя за последваща лапароскопска холецистектомия.

Ако имате въпроси, аз знам повечето отговори.

Сподели тази страница във: