Какво представлява диафрагмата?

За да разберем защо е необходима лапароскопска операция на диафрагмална херния нека накратко представим каква е анатомията.

Диафрагмата е мускул, разделящ гърдите от корема. Основната функция на диафрагмата е да участва в дишането. През отвор /хиатус/ на диафрагмата преминава хранопровода и влиза в корема, за да се съедини със стомаха.

 

Какво е диафрагмална или хиатална херния?

Вродената или придобита слабост в защитата на този диафрагмения или хиатален отвор води до разширяването му и постепенно навлизане на част от стомаха в гърдите, защото налягането в корема е по-голямо от налягането в гърдите. Това навлизане е диафрагмална или хиатална херния. Стомахът нормално се пълни с храна и въздух. Ако част от стомаха е в гръдната кухина се притискат белия дроб и сърцето.

Причиняват се смущения в работата на тези жизнено важни органи. Често при диафрагмална херния се нарушава работата на сфинктера, който пречи на храната и стомашния сок да се връщат в хранопровода. Получава се рефлукс. Солната киселина и храносмилателните ензими в стомашния сок увреждат хранопровода. Появяват се възпаление, ерозии или ранички, язви. Проявява се гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). При напредване на болестта се получава стесняване и скъсяване на хранопровода или така наречения Баретов хранопровод. Това е доста напреднало състояние и тогава операцията вече трудно може да помогне.

Какви са симптомите на диафрагмалната херния?

Симптомите на диафрагмална херния са болки в гърдите, парене и киселини зад гръдната кост, връщане на храната при легнало положение, сърцебиене и аритмия, пневмонии, анемия. Диагнозата се поставя на рентген, скенер и гастроскопия. Много често това заболяване се лекува необосновано дълго с лекарства и се забавя същественото лечение, а междувременно живота си минава в несгоди.

Какво е лечението на хиаталната или диафрагмална херния?

Лечението с лекарства може да намали симптомите, но не може да спре нарастването на отвора и преминаването на стомаха през диафрагмения херния отвор. Показана е операция за диафрагмална херния. Тя може да бъде конвенционална с коремен или гръден разрез, но много по-лесно, по-малко болезнено, с бързо възстановяване и по-добри резултати е лапароскопската  (безкръвна) операция на диафрагмална херния. По-лесно се достига до херния отвора. Прибира се стомаха. Отстранява се херния сакът. Укрепва се диафрагмалния отвор и се възстановява сфинктера между стомаха и хранопровода. Резултатът е значително по-бързо възстановяване от отворена коремна или гръдна операция с големи разрези.

Оставена без лечение с времето диафрагмалната херния може да нарасне и голяма част на стомаха да преминава в гръдния кош. На долните два реда е показана с елипса голяма дифрагмална херния.

На рентгеновите снимки със стрелка на горния ред е показана малка диафрагмална херния. На долните два реда с кръгче са показани големи диафрагмални хернии.

На рентгеновите снимки със стрелка на горния ред е показана малка диафрагмална херния. На долните два реда с кръгче са показани големи диафрагмални хернии.

Пациенти оперирани за диафрагмална херния разказват за операцията и следоперативното възстановяване

 

 

 


Ако имате въпроси не се колебайте да ги поставите.

тел: 0888 643 153 Д-р Люцканов, д.м.

Вижте повече как протича възстановяването след лапароскопска операция ТУК!

Сподели тази страница във: