Какво е киста на опашната област?

В хирургичната номенклатура се нарича „пилонидална“ киста. Произлиза от латинските думи pilus (косъм) и nidus (гнездо). 

Причината за поява на болестта е вродена. Смята се, че кистата представлява вроден остатък (атавизъм) от опашката при животните. Представлява кухина най-често изпълнена с косми и детритни материи.

Пилонидалната или пиларна киста се среща найчесто при пациенти около пубертета. Кистата е значително по-честа при мъже в сравнение с жени.

 

Какви са симптомите на заболяването киста на опашката?

Киста с абсцес - вижда се зачервяване и подуване на кистата, където е събрана гной.

Киста с абсцес – вижда се зачервяване и подуване на кистата, където е събрана гной.

При отделните индивиди може да се прояви по различен начин, но в общия случай в областта около опашката по средината линия над ануса се наблюдават няколко малки отворчета, образува се лека подутина, сравнително твърда и болезнена при натиск. Въпросното топчесто образувание предразполага към наличието на дискомфорт в седнало положение. С течение на времето може да има изтичане на секрет. Пациентът го открива по изцапаното бельо. Заболяването киста може да протича дълго време без сериозни оплаквания.

Проблемите започват при настъпване на усложнения в кистата. Най-често това е възпалението на кистата. То се провокира от травма на опашката или дълго пътуване. Често е съчетано със понижаване на имунитета.

Какви са симптомите на усложнената киста?

Започва силна болезненост, зачервяване и подуване. Пациентът не може да седне, трудно се движи. Появява се повишена температура. Може да има втрисане. Това е картината на усложнена с абсцес киста. Ако не се лекува абсцеса, кистата се пробива и започва да изтича миризлива гной, която е силно заразна за околните, особено за малки деца. Образува се фистула, която отделя периодично гноевидно-кръвенист секрет. При запушване на фистулния отвор има ново обостряне на гнойно-възпалителния процес в кистата и обхващане на все повече околни тъкани и са възможни образувания на нови фистулни ходове. Така се редуват периоди на обостряния и изтичане на гной. При запуснати и не лекувани случаи придобива огромни размери. Влошава се качеството на живот на пациента.

 

 

Фистулизирала киста
| Киста с множество абсцеси и фистули

Какво е лечението на кистата?

Единствено възможното радикално лечение на кистата е нейното оперативно премахване. Прилагането на билки, мазила не е ефективно. Може да се използва само като предоперативна подготовка.

Добре е това да стане в начален стадии когато кистата не е усложнена с абсцес или фистули. Тогава операцията е в по-малък обем и възстановяването е най-бързо.

При наличие на киста с абсцес лечението е двуетапно. В първият етап трябва да се отвори абсцеса и да се изчисти гнойта. Лечението продължава най-малко месец след това с добра хигиена, периодични превръзки от хирурга докато тъканите се успокоят и инфекцията бъде максимално потисната. При добро изпълнение на този етап е възможно окончателно излекуване на кистата (около 20%).

Вторият етап е отстраняването на кистата.

 

Каква е упойката при операция на киста?

Използват се:

 • Местна упойка с обезболяване на самата зона на кистата в колаборация с анестезиолога, който прилага медикаменти с общо успокояващ и обезболяващ характер, така че да се постигне минимален дискомфорт при операцията.
 • Регионална упойка (спинална или епидурална). Постига се пълно обезболяване на долната част на тялото за около 3-4 часа.
 • Краткотрайна венозна упойка. Анестезиологът прилага медикаменти, с които постига краткотрайно заспиване и пълно общо обезболяване на пациената.
 • Обща упойка с интубиране на пациента се прилага много рядко при дечица или не колаборативни пациенти.

 

Пациенти разказват за преживяна операция на киста с местна упойка

 

 

Какви усложнения са възможни след операция на киста?

Може да се появи след оперативно кървене, което е рядко и още по-рядко е сериозен проблем.

 • При кисти, които са затворени (зашити) първично поради особеностите на зоната и близостта до ануса е възможно ново възпаление в раната, което налага вторично отваряне на раната и лечение с превръзки. При така наречените отворени или полуотворени методи това се случва много по-рядко.
 • Рецидив на кистата. Това се случва в около 15-20% от случаите. Това не е малка честота и някой лесно оправдават страха от операция с аргумента: „ Защо да се оперирам като ще рецидивира и ето ти пак неприятности и пак страх?”

Да ама не. Логиката е тази:

Неусложнената киста се лекува по-лесно, операцията е в по-малък обем и възстановяването е бързо, пълно и трайно в големия процент от случаите.

При усложнените кисти пациента е пропилял години с дискомфорт, изтичане на гной, обхващане на все повече околни тъкани, влошено качество на живот. Помислете си за болките,зацапаното бельо, миризмата и секса например.

Усложнените кисти се лекуват по-трудно, операцията е в по-голям обем и възстановяването е по-дълго.

Операцията при усложнените кисти по-често е двуетапна или многоетапна.

По-чести са рецидивите на кистата.

Тава е както при болни зъби. Кой не го е страх от зъболекарската машинка и нейния звук? Обаче ако не се лекуват навреме докато кариесът е малък и пиленето е кратко и бързо, настъпват усложнения с дълго и болезнено лечение и в крайна сметка без зъби и хайде ченета.

 

Каква е профилактиката?

Все говорим за профилактика, но помислете си колко пъти и кога е преглеждана опашната зона на детето Ви, на близките Ви и на Вас самия? Кога при преглед за медицинско свидетелство сте преглеждан без дрехи? Профилактиката на усложненията от кистата е най-обикновен оглед на зоната от специалист хирург. Е, не е приятно да се събличаш, но дали е приятно на зъболекар, на гинеколог, на мамолог, на гастроскопия, технически преглед на колата или в сервиз за ремонт, плащане на сметки, ходене по администрация и т.н.

 

Какво е възстановяването след операция на киста?

Следоперативно може да има дискомфорт и болезненост в зависимост от стадия на кистата и обема на операцията, която се преодолява с подходящи обезболяващи. Престоят в болницата е минимален – най-често за около 24 часа.

В къщи – относителен покой за около седмица. Пак в зависимост от стадия на кистата и вида на операцията се провеждат контролни прегледи, наблюдение и превръзки. Този режим и планът за лечение конкретно се определя от лекуващия Ви хирург.

Не съветвам самолечение и приложение на ”вълшебни” мехлеми, спрей, билки, по препоръка и рецепти на близки, съседи, и други подобни „доказани специалисти”. Това рядко помага и повече може да навреди.

Така както не си лекувате зъбите без зъболекар, жена Ви не ражда в къщи с помощта на баби, не си ремонтирате телевизора и колата, ако нямате подходящо образование, умения, опит и инструменти. То е както в ония виц за козата – където се знае, че и Иванчо и баща му също можели, но не постигали същия ефект както пръча J.

Най-общо няма да имате сериозни ограничения за хранене, пиене и ласки с верен и всичко разбиращ партньор, ако сте си го заслужили.

На работа сте след около 2 до 4 седмици в зависимост от Вашата мотивация и тази на началника Ви. Осигурява се болничен лист за разумен срок до пълното Ви възстановяване.

 

Какво ще бъде наблюдението след операция за киста на опашката?

Ще се изготви индивидуален план за контролни прегледи и превръзки до пълното Ви възстановяване. Приветствам ежегодни прегледи за проследяване на далечните резултати от операцията на киста

Кога мога да започна спорт, фитнес след операция от киста?

Определя се конкретно от Вашия хирург. Обичайно след около 4-6 седмици е възможно да се спортува, но постепенно с бавно нарастваща интензивност и обем на тренировките. При активни състезатели е добре да се изготви индивидуална програма съвместно с хирурга и спортен рехабилитатор.

При огромни, запуснати и усложнени кисти лечението е доста по-дълго и изисква усилия от целия екип (пациент, хирург, близки, колеги, банки)

 

Кои заболявания приличат на киста?

 • Фоликулит (цирей) в зоната около опашната кост. Това е възпаление на космения фоликул. Прилича на голяма пъпка, каквото е. Симптомите са подуване, болки и зачервяване. Лечението може да се води от дерматолог в началото. Ако прогресира и нарасне се налага хирургическо лечение. Протичането е по-леко в сравнение с кистата на опашката.
 • Възпален атером (кожна киста). Това е киста изпълнена с кашовидна белезникава мазноподобна материя. При инфектиране се подува допълнително, боли и се зачервява. Лечението е хирургично отстраняване.
 • Перианален (анален, исшиоректален) абсцес. Това е сериозно специфично заболяване. Причината е комуникация с дебелото черво. Налична е силна болезненост в седалището, засилваща се при движение, седене, дефекация. Симптомите са прогресивно подуване и разпъване, зачервяване, висока температура, пулсираща болка. Диагнозата и лечението е спешно хирургично – инцизия (отваряне) на абсцеса и изчистване на гнойта. Прогресирането на перианалния абсцес може да има сериозни последствия.
 • Кондиломи, островърхи брадавици (condylomata acuminata). Това е вирусно заболяване. Предава се по полов път. Появяват се грапави образувания. Има секреция на белезникава материя, сърбеж, дискомфорт. Освен в аналната област може да се наблюдава по половите органи и в устата. При възпаление се появяват зачервяване и болки. Лекува се предимно от дерматолозите, а при значително нарастване се налага оперативно отстраняване.
 • Херпес зостер. Това е вирусно заболяване. Проявява се с болки, зачервяване и обрив. Лекува се от дерматолог.

 

Кога след операция да се обадя на своя хирург или да потърся спешна помощ?

 • кървене от раната, което не спира след притискане
 • нарастващи болки в раната
 • висока температура и втрисане

Ако имате допълнителни въпроси не се колебайте да ги поставите на телефон 0888 643 153 – Д-р Люцканов

Сподели тази страница във: