Пациентка оперирана лапароскопски за рак на дебело черво

 

Пациент разказва за лапароскопската си операция за рак на дебело черво

 

Всяка година в България се осъществяват повече от 10 000 хирургични процедури върху дебелото черво и ректума. Хирургичното лечение е най-добрия начин да се спре разпространението на заболяването, неприятните симптоми на пациента и дискомфорта, който болестта му причинява. Пациентите, претърпели хирургична операция на дебелото черво (колона), обичайно имат дълъг и труден за възстановителен период. Това се дължи на традиционния „отворен” начин за провеждане на процедурата, който е много инвазивен и свързан с дълъг период на възстановяване. В повечето случаи хирургът е длъжен да направи широк разрез на коремната стена и да избута органите в корема за да осигури оптимално поле за работа и нужната видимост. Разрезът надхвърля 30 см., като може да се разшири по време на резекцията. Операцията налага над седмица престой в болнични условия и над два месеца възстановяване. Такава процедура изисква промяна в начина на живот на пациента и редица ограничения за извършване на физически дейности.

 

Какво представлява дебелото черво (колон)?

Колонът е елемент на храносмилателната система. В него протича подпомагана от бактерии ферментация на неусвоения хранителен материал, като от него се извличат вода и соли. Колонът се състои от четири части: възходящо черво, напречно дебело черво,низходящо черво, сигмовидно черво и право (ректум) дебело черво. Общата му дължина достига около 1,5 м. Разполага се като подкова, обърната надолу в коремната кухина и прави две извивки, които се разполагат на нивото на черния дроб в дясно и на нивото на слезката в ляво. Завършва S-образно и продължава като ректум (право черво) до аналното отвърстие.

 

Какво е лапароскопска операция на колона?

Техниката, известна като миниинвазивна лапароскопска хирургия на колона, позволява на лапароскопския хирург да извършва целия обем от хирургични манипулации върху червото само през няколко малки отвора на коремната стена. В зависимост от типа на процедурата пациентът остава в болницата за няколко дена и след две до три седмици се връща към нормалния си начин на живот. Миниинвазивната лапароскопска (безкръвна) интервенция намалява над два пъти неудобствата, характерни за традиционната „отворена” хирургия. При повечето лапароскопски операции на колона, лапароскопският хирург оперира през 3-4 малки отвора (всеки около 1 см), докато наблюдава увеличения образ на вътрешните органи на пациента на монитор. Понякога един от малките разрези може малко да се увеличи за да се отстрани болната част.

Предимства на лапароскопската операция на колона

 • малки рани на коремната стена и малка тъканна травма на коремната стена и всички органи в корема
 • по-слаба възпалителна реакция на организма и по-малко подтискане на имунната система
 • по-бързо възстановяване на нормалната чревна функция
 • по-малко след оперативна болка
 • по-ранно раздвижване (веднага след операцията)
 • намален болничен престой
 • минимални усложнения в оперативните достъпи, за разлика от конвенционалната операция, където възпалението на раната е често срещано
 • по-рядко срещащи се след оперативни хернии в сравнение с конвенционалния подход с разрез на коремната стена
 • по-бързо връщане към нормалния начин на живот
 • по-добър козметичен ефект особено важен за млади жени

 

Каква предоперативна подготовка е необходима за лапароскопска операция на дебело черво?

Повечето заболявания на колона се диагностицират чрез образни изследвания: колоноскопия, скенер, рентгеново изследване с бариева каша. Колоноскопът представлява мека, много гъвкава тръба, която преминава през ануса и през цялата дължина на дебелото черво. Снабден е с оптична камера, която дава увеличено изображение на лигавицата на червото на монитор. Рентгеновото изследване с бариева каша (иригография) се извършва чрез въвеждане на бяла течност с плътността на мляко през ануса, която изпълва дебелото черво. Тези изследвания позволяват на хирурга да надникне вътре в дебелото черво и да прецени състоянието на пациента.Със скенер (компютърна томография) се извършва детайлна диагностика. Предоперативната подготовка включва:

 • пълни кръвни изследвания, рентген на бял дроб, електрокардиограма на сърцето, скенер
 • прегледи и консултации с кардиолог, анестезиолог и други необходими специалисти според Вашето състояние и придружаващи страдания
 • след като обсъдите всички обстоятелства и възможности с Вашия лапароскопски хирург ще се вземе решение за поведение.
 • приема на допълнителни лекарства като аспирин, разреждащи кръвта медикаменти, противовъзпалителни и вит. Е трябва да бъдат спрени няколко дни преди операцията. Това ще се обсъди предварително.

 

Как се осъществява лапароскопската операция на колона?

Повечето лапароскопски операции на дебелото черво имат следната последователност: Вие ще бъдете под обща упойка и ще спите по време на цялата операция. След като сте в упойка, лапароскопският хирург ще постави чрез малък отвор канюла  в корема и ще го изпълни с въклероден диоксид (газ) за да се създаде пространство за извършване на операцията. През втора канюла ще се постави лапароскоп (малък телескоп свързан с видеокамера), чрез който ще се наблюдават отблизо вашите вътрешни органи на екран. Още няколко малки канюли се поставят на различни места и през тях се вкарват лапароскопските инструменти.

 

Какво става ако операцията не може да бъде изпълнена или завършена по лапароскопски метод?

При малко пациенти лапароскопският метод не може да се приложи.

Решението за провеждане на отворена процедура е изцяло на Вашия лапароскопски  хирург, преди или по време на операцията. То е изцяло в интерес на Вашата сигурност.

 

Какво да очаквам след лапароскопската операция на дебело черво?

След операцията Вие ще се нуждаете от венозни вливания на медикаменти. Дискомфортът и болките са минимални, като ще бъдете обезболяван адекватно. Ще бъдете раздвижен час-два след операцията. Рядко е възможно да имате поставена стомашна сонда, която да излиза през носа Ви, за да се намали възможността за повръщане, поради повишеното количество на стомашен сок. Тя ще бъде отстранена максимално бързо. След 3-5 дни Вие ще бъдете готов да се приберете в къщи. Вашият лапароскопски  хирург ще определи кога ще бъде точно този момент.

 

Какви усложнения могат да възникнат?

Както при всяка операция има рискове – както общи възпаление на белите дробове, емболия, аритмии, инфаркт, така и рискове от хирургични усложнения. Рисковете от усложнения при лапароскопската техника са по-малко, отколкото при отворената такава.

 

Кога да се свържете с Вашия лапароскопски хирург?

Обезателно се свържете с Вашия лапароскопски хирург, ако установите някой от следните симптоми:

 • продължаваща температура над 380 С и втрисания
 • кървене
 • увеличаващо се подуване на корема
 • нарастваща болка, неповлияваща се от обезболяващи лекарства
 • гадения или повръщания и невъзможност за хранене и пиене на течности
 • кашлица или затруднено дишане
 • подуване и зачервяване, около оперативните достъпи.
 • невъзможност за уриниране

Вижте повече как протича възстановяването след лапароскопска операция ТУК!

Сподели тази страница във: