Същността на лапароскопската холецистектомия или безкръвна операция на жлъчка е отстраняването на болния жлъчен мехур през малки отвори на коремната стена. Липсва разрез и по-късно няма белези, но много по-важно е значително по-малката травма за организма и имунитета.

Класическа операция с разрез и дренажи

Класическа операция с разрез и дренажи

След лапароскопска операция на жлъчка. Липсва разрез и по-късно няма белези

След лапароскопска операция на жлъчка. Липсва разрез и по-късно няма белези

Защо не се отстраняват само камъните, а жлъчния мехура да остане?

Жлъчния мехур се отстранява, поради това, че е болен и има склонност да образува камъни. Заболяването се нарича холелитиаза. Ако се отстранят жлъчните камъните, болния жлъчен мехур за кратко време ги образува отново. Болният жлъчен мехур е предпоставка за рак на жлъчния мехур. Това се случва в 5% от пациентите с дългогодишно престояване на камъните и хронично възпаление.

Дългогодишни жлъчни камъни с рак на жлъчния мехур

Дългогодишни жлъчни камъни с рак на жлъчния мехур

Камък в главния жлъчен канал /холедох/

Камък в главния жлъчен канал /холедох/

Може ли да се живее без жлъчен мехур?

Да може и то по-добре. Без болки и без диети.

Защо операция?

Отстранява се болен жлъчен мехур, който не функционира. Той е заплаха за сериозни усложнения – запушване на жлъчния мехур с болки и възпаление /холецистит/, запушване на главния жлъчен канал и жълтеница /иктер/, възпаление на панкреаса /панкреатит/. Тези усложнения са животозастрашаващи и налагат операция по спешност. В повечето случаи спешната операция се извършва с голям разрез на коремната стена, за да се достигне до болния орган. Операцията завършва задължително с дренажи, а често и със сонда в стомаха и катетър за отвеждане на урината. Възстановяването е значително по дълго и трудно. В България се извършват около 4000 операции за отстраняване на болна жлъчка. Значителна част от тях вече се извършва лапароскопски. Лапароскопската операция на жлъчка е утвърден златен стандарт за лечение на холелитиазата или жлъчно-каменната болест.

Сигурно има и други въпроси и притеснения. Ако е така е добре да се видим и да ги обсъдим конкретно. Добре е да са и Ваши близки на обсъждането. Това е моята работа, призвание и удовлетворение.

Ако имате въпроси не се колебайте да ги поставите!

д-р Люцканов тел: 0888643153

Вижте повече за предимствата на лапароскопската холецистектомия ТУК!

Сподели тази страница във: