Какво е анална фисура? (fissura ani, трещина)

Аналнaта фисура е разкъсване (раничка) в зоната на прехода между кожата и аналната лигавица, което може да бъде различно голямо – от малки, локализирани разкъсвания до фисури, простиращи се до аналния сфинктер. Тя е често срещана. Статистиката показва, че е третото по честота ректално заболяване след хроничната констипация (запек) и хемороидите. Среща се във всяка възраст. Аналната фисура е най-честата причина за анално кървене при кърмачетата. Аналната фисура настъпва в специалната тъкан, която постила ануса и аналния канал, наречена анодерма. На линия, разположена в ануса, наречена аноректална линия, кожата преминава в анодерма. За разлика от кожата, анодермата не съдържа потни и мастни жлези и косми. Налични са много по-голям брой нервни окончания, възприемащи допир и болка. Това е причината аналната фисура да е силно болезнена. Започва като остра фисура, която може да оздравее и самостоятелно. По-късно се формира хронична фисура със задебелени и ригидни ръбове, а в дълбочина могат да се виждат влакната на вътрешния сфинктер. При хроничната фисура самостоятелното оздравяване е проблемно.

 

 

Какви са симптомите на анална фисура?

Постоянен симптом е болката. Болката от анална фисура се провокира от изхождането и има остър, парещ характер все едно, че нещо „люто” е „забито” в ануса. Може да бъде кратка от половин час след изхождане, до продължителна и мъчителна с часове болка, последвана от постоянен дискомфорт. Много често след изхождането има кървене от няколко капки до струйка ясна алено червена кръв. Освен това са възможни сърбеж, както и изпускането на неприятно миришещ секрет, примесен с капки гной.

 

Какво причинява появата на анална фисура?

Най-честата причина е изхождане на твърд фецес. Също така, фисурите могат да се появят след многократно изхождане при диария, въвеждане на термометър в ануса, клизми, както и след раждане или анален секс.

Най-честата локализация на фисурата е в средната част на задната страна на аналния канал. Това се дължи на конфигурацията на мускулите, заобикалящи ануса и кръвоснабдяването. Последващата болка води до силен спазъм на вътрешният анален сфинктер и това влошава още повече кръвоснабдяването. Болката принуждава пациента да се ужасява и въздържа от изхождане. Това води до образуване на все по-твърди и масивни фекални маси, които все пак трябва да се изходят. Така се предизвиква ново поредно и все по-голямо разкъсване на фисурата и все по-силна болка. Включва се т.нар. порочен кръг – болка, спазъм, запек и отново разкъсване, болка, спазъм. Аналната фисура може да бъде вторична и да се дължи на рак на дебелото черво, болест на Крон, хемороиди, кондиломи, сифилис, трипер.

 

Как се поставя диагнозата при анална фисура?

Колкото и да отлагате този момент все пак е нужен преглед. Да, безспорно е неприятно, но мога да Ви уверя, че е необходимо и неизбежно.

Добре извършеният преглед – нежна и внимателна еверзия (разтваряне) на ануса е безболезнен. Избягвам ректално туширане (изследване), тъй като е болезнено. В редки случаи се налага изследването да бъде под анестезия, за да се избегне болезненост.

Не препоръчвам диагностика и лечение по телефона или от „доказани” специалисти (съседи, приятели). Най-често срещан е сценарият: а бе, знаеш ли имам хемороиди или имам кървене – какво да правя? Ааа…ясно това са хемориди!!?? Няма проблеми – трябва да се слага това, мажи с онова и други „вълшебства”.

След дълъг и мъчителен период на „лечение” все пак е важно да се потърси и хируг, който е виждал такива заболявания.Трябва да знаем, че причините за болки и кървене може да са още по-сериозни. Това са перианален абсцес, полипи, кондиломи, рак на ануса или ректума, болест на Крон, актиномикоза, сифилис и други. При най-малкото съмнение препоръчвам пълни изследвания – кръвни анализи, туморни маркери, фиброколоноскопия, скенер, скенер- виртуална колоноскопия, магнитен резонанс, иригорафия.

 

Какво е лечението на анална фисура?

Може ли без операция? Така де, операция звучи страшно и болезнено. Много митове за страшни болки тип средновековна инквизиция се ширят в народния фолклор. В началните стадии на аналната фисура се започва с консервативно лечение. То включва диета без дразнещи (люти) храни, преодоляване на запека с подходящи слабителни, бани с антисептици. Препоръчва се приложение на нитратни препарати (мехлеми с препарати използвани в кардиологията) с цел отпускане спазъма на сфинктера. Консервативното лечение за съжаление има успех в около 20% при ранните стадии на аналната фисура.

При неуспех или при рецидив се препоръчва операция. Целта е преодоляване спазъма на вътрешния анален сфинктер.

Предоперативната подготовка включва пълни кръвни изследвания, оценка на общото състояние и готовността за операция. Ако е необходимо се назначават консултации с други специалисти. Предния ден се изчистват червата със слабителни.

 

Оперативни методи за лечение на анална фисура.

Разтягането на аналния канал (известно като операция на Лорд) представлява процедура, при която хирургът мануално(ръчно) разтяга ануса. Прилага се все по-рядко.

Не се препоръчват опитите за директна атака върху фисурата – изрязване, изгаряне, кюретиране. Така не се премахва причината, сино болезнено е и оздравяването е проблемно. Утвъдената с консенсус в световен мащаб операция – лява латерална вътрешна сфинкеротомия е рутинна за квалифицираните хирурзи процедура с висока успеваемост – около 95%. При нея се прави разрез на вътрешния анален сфинктер, при което се отпускат спазмите и се подобрява кръвотока в перианалната област. Подобреният кръвоток позволява на фисурата да зарасне и да се затвори. Постоперативната болка обикновено е слаба и пациентите се възстановяват бързо – за една седмица.

Как протича възстановяването след операция на анална фисура?

След операцията няколко часа ще бъдете на легло докато премине действието на упойката. След около час ще започнете да пиете течности и от вечерта ще се храните. Първото ставане от леглото до тоалетната ще бъде в присъствие на медицинска сестра. Ще останете една нощ в болницата. Ако има дискомфорт и болки ще направим подходящи обезболяващи, за да спите спокойно. На следващия ден след обстоен преглед и подробни разяснения за режима на възстановяване и уточнен график за контролни прегледи ще сте си в дома. Възможно е да шофирате на кратки разстояния. В следващите няколко (5-7) дни ще се възстановите напълно и е възможно да сте на работа. Срока на болничния е до голяма степен индивидуално обусловен в зависимост от Вашата мотивация.

 

Как ще се изхождам след операция на анална фисура?

Стимулираме ранното захранване и изхождане. Помага се с подходящо меко слабително за около седмица. Възможно е при първите изхождания да има дискомфорт. След изхождане – душ с хладка вода. В първите дни ще поставяте само марля подобно на дамска превръзка. Забележително е, че колкото повече сте страдали преди операцията, толкова по-малък и незначителен ще бъде дискомфортът Ви след операцията.

 

Кога може да се спортува след операция за анална фисура?

След една семица може да се прави гимнастика, разходки, плуване. Нежен секс е възможен след 3-4 дни. След две семици – постепенно увеличаващи се натоварвания до пълно натоварване към третата семица.

 

Каква е диетата след операция за анална фисура?

Диетата след операция за анална фисура е без значители ограничения. Препоръчват се варени храни без дразнещи подправки. След около седмица отпадат ограниченията. Стимулира се всекидневното изхождане. След изхождане препоръчвам измиване с душ и попиване с памучна кърпа. Не се препоръчва използването на тоалетна хартия.

 

Каква е профилактиката на аналната фисура?

Най-важно е избягването на запек и измиване с душ след изхождане.

Възможно ли е да рецидивира заболяването анална фисура?

Не е невъзможно. Няма вечна младост и здраве. Това важи за повечето заболявания, но ако не ги лекуваме те са в 100% на линия.

 

Ако имате въпроси съм на разположение.

Тел 0888 643 153 Д-р Люцканов

Сподели тази страница във: