Телефон: 0888 643 153 | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | Skype: veselin_lyutskanov |

Лапароскопска операция в напреднала възраст

Продължителността на живота се увеличава. Проучване за периода 1970 -1996г. установява нарастване на лицата над 75 години от 3.7 до 5.7%. Очаква се към 2050 този процент да нарасне до 11%. Това ще поставя все по-често дилемата дали да се оперират планово тези пациенти или само по спешност. Този въпрос е важен и от гледна точка на това, че в тази възраст нараства броя на усложнените заболяванията и от друга страна операцията по спешност при неподготвен и високо рисков пациент е с до 10 пъти по-висок риск от следоперативни усложнения и неблагоприятен изход.

Твърде често се съветва отказ от планова лапароскопска операция под предлога “Той/тя е много стара и остават само няколко години живот, има болно сърце, високо кръвно и разбира се поради сложността и тежестта на самото заболяване нека се откажем от операция. В нашият дългогодишен опит много рядко сме отказвали помощ на такива “безнадеждни” случай.

Vuzrasta_ne_prechi Възрастта сама по себе се не е противопоказание за нищо.

Да наистина в напреднала възраст има повече съпътстващи страдания, но съвременните нараснали възможности за компенсиране и лечение на тези заболявания, щадящи методи за упойка и лапароскопска операция снижиха значително рисковете при планова операция докато при спешна операция риска е значително по-висок.

Трябва да се има предвид и следната очаквана средна продължителност на живота.
Възраст в години Очаквана средна продължителност на живота в години
65                                                                   14,2
70                                                                   11,3
75                                                                   8,7
80                                                                   6,5
85                                                                   5,0
90                                                                   3,4
 
Снимка Георги Атанасов www.bgpanorama.comThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it." target="_blank">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 

В заключение напредналата възраст сама по себе си не е противопоказание за планова лапароскопска операция. Коректно е всеки отделен случай да се обсъди обстойно след преглед и консултация с лапароскопски специалист-доколко заболяването влошава качеството на живот и доколко е опасно, какви са придружаващите заболявания и могат ли да се компенсират, какъв е конкретния риск. Едва тогава пациента и близките му на семеен съвет да вземат информирано и обосновано решение.

Вижте повече как протича възстановяването след лапароскопска операция ТУК!

PrintEmail