Телефон: 0888 643 153 | Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. | Skype: veselin_lyutskanov |

Какво е възстановяването при безкръвна операция на жлъчка

Болките след лапароскопска операция на жлъчка са минимални и се отстраняват с подходящи болкоуспокояващи препарати. Ставането и раздвижването е 1-2 часа след операцията. Болките и дискомфорта при ставането са сравнително малки. Болничният престой е общо 2-3 дни

Офис работа може да се започне след 5-7 дни /все пак човек не се оперира от жлъчка всеки ден/. Физическа работа след лапароскопска операция на жлъчка може да се извършва ако се налага след 12-14 дни.

След лапароскопска операция

Какви лекарства се приемат след лапароскопска операция на жлъчка?

Не се налага специфична лекарствена терапия, ако няма други придружаващи заболявания.

Кога може да се пътува и шофира?

След изписването може да се пътува с кола, влак и самолет и шофира за кратко. Ако се налага може да си подкарате колата от болницата. Добре е обаче да се поглезите. След 5-6 дни може свободно да се шофира бойна машина.

Кога може да се спортува?

Ориентировъчни са следните срокове:

след 12-14 дни плуване, туризъм, колоездене

след 3 седмици практически всичко без тежка атлетика, ръгби, борба свободен стил

след 6 седмици без ограничения

Каква е диетата след лапароскопска операция на жлъчка?

Захранването е с течно-кашави и предимно варени храни за 2-3 дни, след което диетата се разширява до почти всички храни, като за предпочитане е да са варени или печени, за още 2 седмици. След това диетата е практически свободна и отпадат всички ограничения, които са ви измъчвали дълго време.

Кога след лапароскопска операция на жлъчка е възможен секс?

Препоръчва се „ интимен пост“ за 5- 7 дни. При силна мотивация е възможен и преди изписването.

Кога може да се видим с приятели на по чашка вино след лапароскопска операция на жлъчка?

До голяма степен зависи от конкретната подготовката на пациента. След 10-12 ден може да опитате чаша /две/ бира или чаша вино. Ако има нужда от „дезинфекция“ може около 50мл.

Какво е наблюдението след лапароскопска операция?

Наблюдението с контролни прегледи е на 8 ден за снемане на шевове (не боли изобщо), на 30 ти ден и продължава ежегодно за проследяване на далечните резултати при всеки отделен пациент. Безусловно ако имате притеснения и тревоги ще се свържете с Вашия лапароскопски хирург.

ПечатЕ-мейл