Телефон: 0888 643 153 | Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. | Skype: veselin_lyutskanov |

Лапароскопска холецистектомия

Каква е подготовката за лапароскопска холецистектомия?

Добре е да се пазите от настинка. При възникване на заболяване плановата лапароскопска операция за жлъчка се отсрочва за нова дата. Трябва своевременно да уведомите Вашия хирург. В седмицата непосредствено преди лапароскопска операцията за жлъчка  не е желателно да се прилагат диети за отслабване, за да не се намалява имунитета Ви. Трябва да преустановите приема на лекарства за "разреждане на кръвта” лекарства за артрит и да се консултирате с хирурга за това. Не трябва да се бръснете или епилирате. Може да обезкосмите корема с машинка за подстригване предната вечер, сутринта преди да тръгнете или това ще бъде направено преди операцията от нас. Желателно е да се спре или ограничи алкохола. Въздържането от тютюнопушене е също много важно, колкото и трудно да Ви бъде.

Това пък защо?

При пушачите има доказано по-висок риск от усложнения, а тези които не са пушили около месец преди операцията имат с 30% по-малко следоперативни усложнения! Избирате вие!

Как протича лапароскопската холецистектомия?

Типичното протичане на лапароскопската холецистектомия е както следва:

Прием в отделението по "Миниинвазивна и лапароскопска хирургия" ден преди лапароскопската холецистектомия. В този на пръв поглед загубен ден се извършват всички необходими изследвания и консултации със специалисти. Извършва се и подготовка с медикаменти и венозни системи ако е необходимо. Оценява се готовността Ви за операцията.

Вечерта сте на лека течна диета и очистителни свещички. Най-често не се налагат клизми. Безболезнено се обезкосмява корема. Ако имате нужда Ви се назначава приспивателно. На следващият ден Ви въвеждат в операционната зала и анестезиологичният екип Ви осигурява упойката.

Каква е упойката при лапароскопска операция?

Упойката е пълна. Вие спите за около 50-60 минути, колкото трае лапароскопската холецистектомия и не усещате нищо. Високо квалифициран анестезиологичен екип от анестезиолог и анестезиологична сестра като „доставчици на сладки сънища“ се грижат за Вас по време на операцията, събуждането и обезболяването Ви.

След заспиването Ви се стерилизира кожата на корема Ви. Покрива се със стерилно бельо за да се изолира оперативното поле.

Със специална игла на Верес се вкарва въглероден диоксид в коремната кухина за да се създаде пространство за операцията. Поставя се защитен Верес порт в зоната на пъпа за оптичната система с размери 1.2 см. Следва цялостен оглед на коремната кухина и поставяне на работните портове за инструментите. Поставят се 2-3 порта през малки отвори - 0,5 мм . През тях се въвеждат необходимите лапароскопски инструменти, с които се освобождават канала на жлъчния мехур и кръвоносните му съдове. Те се подсигуряват с малки титаниеви скобки. Използваме високотехнологични лапароскопски инструменти. Това са високо технологични енергийни инструменти, с които се постига  сигурно кръвоспиране и прекъсване на кръвоносните съдове и тъкани за да може да се отдели болния жлъчен мехур.

Освобождава се жлъчния мехур от „леглото” му в черния дроб. Поставя се в специална торбичка и се изважда през отвора за оптичната система в края на операцията. Оглежда се коремната кухина и рядко, ако е необходимо, може да се постави малък дрен за 12- 24 часа. Възстановяват се малките рани от портовете и се поставят малки превъзки.

Анестезиологичният екип Ви събужда и отново сте си в стаята. В редки случаи, ако има нужда ще бъдете в отделение по реанимация за кратко. В първите 24 часа ще имате няколко ситеми за подхранване, ще получите обезболяващи и грижи за да се чувствате добре.

Кога могат да Ви видят близките?

Веднага щом сте в стаята си ще поканим Вашите близки да Ви поздравят.

В кой сезон е добре да се направи лапароскопска холецистектомия?

Няма ограничения. Климатиците осигуряват постоянна температура целогодишно. Важното е да не е настъпило остро възпаление или друго усложнение на жлъчно-каменната болест.

Вижте повече как протича възстановяването след лапароскопска операция ТУК!

ПечатЕ-мейл