Телефон: 0888 643 153 | Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. | Skype: veselin_lyutskanov |

Лапароскопска операция в напреднала възраст

Продължителността на живота се увеличава. Проучване за периода 1970 -1996г. установява нарастване на лицата над 75 години от 3.7 до 5.7%. Очаква се към 2050 този процент да нарасне до 11%. Това ще поставя все по-често дилемата дали да се оперират планово тези пациенти или само по спешност. Този въпрос е важен и от гледна точка на това, че в тази възраст нараства броя на усложнените заболяванията и от друга страна операцията по спешност при неподготвен и високо рисков пациент е с до 10 пъти по-висок риск от следоперативни усложнения и неблагоприятен изход.

Твърде често се съветва отказ от планова лапароскопска операция под предлога “Той/тя е много стара и остават само няколко години живот, има болно сърце, високо кръвно и разбира се поради сложността и тежестта на самото заболяване нека се откажем от операция. В нашият дългогодишен опит много рядко сме отказвали помощ на такива “безнадеждни” случай.

Vuzrasta_ne_prechi Възрастта сама по себе се не е противопоказание за нищо.

Да наистина в напреднала възраст има повече съпътстващи страдания, но съвременните нараснали възможности за компенсиране и лечение на тези заболявания, щадящи методи за упойка и лапароскопска операция снижиха значително рисковете при планова операция докато при спешна операция риска е значително по-висок.

Трябва да се има предвид и следната очаквана средна продължителност на живота.
Възраст в години Очаквана средна продължителност на живота в години
65                                                                   14,2
70                                                                   11,3
75                                                                   8,7
80                                                                   6,5
85                                                                   5,0
90                                                                   3,4
 
Снимка Георги Атанасов www.bgpanorama.comТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите." target="_blank">Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

В заключение напредналата възраст сама по себе си не е противопоказание за планова лапароскопска операция. Коректно е всеки отделен случай да се обсъди обстойно след преглед и консултация с лапароскопски специалист-доколко заболяването влошава качеството на живот и доколко е опасно, какви са придружаващите заболявания и могат ли да се компенсират, какъв е конкретния риск. Едва тогава пациента и близките му на семеен съвет да вземат информирано и обосновано решение.

Вижте повече как протича възстановяването след лапароскопска операция ТУК!

ПечатЕ-мейл