Телефон: 0888 643 153 | Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. | Skype: veselin_lyutskanov |

Каква е диетата след лапароскопска операция?

Диетата и захранването зависят от вида на лапароскопската операция и се определят конкретно за всеки пациент.

Ще дам примерна диета и захранване при обичайна лапароскопска операция на жлъчка, херния, апендисит, слезка (далак), диафрагмална херния.

Няколко часа след операцията ще бъдете поканен да пиете вода и течности. На следващият ден ще започне захранването е с течно-кашави и предимно варени храни за 2-3 дни. Те се осигуряват от диетичната ни кухня и са съобразени с вашето състояние. При желание може да Ви бъдат осигурявани от близките.

На следващия или на по следващия ден ще бъдете в къщи. Диетата ще се разширява до почти всички храни, като за предпочитане е да са варени или печени, за още 2 седмици. Желателно е да се избягват големи количества и претоварване, а също тежки и трудно смилаеми храни.

След това диетата е практически свободна и отпадат всички ограничения, които са ви измъчвали дълго време. Ще можете да си похапвате сладко до скоро забраняваните яйца, скара, шоколад, кафе, торта.

При големи лапароскопски операции на дебело черво, стомах, хранопровод, перитонит, илеус (преплитане на червата) диетата и захранването са индивидуални.

Спазват се подобни на горните принципи на захранване, но сроковете са изместени с ден два по-късно.

Кога може да се видим с приятели на по чашка вино след лапароскопска операция?

До голяма степен зависи от конкретната подготовката и нужди на пациента. След 8-12 ден може да опитате чаша /две/ бира или чаша вино. Ако има нужда от „дезинфекция“ може около 50мл.

Ще получите подробни съвети при изписването за Вашето захранване и диета.

Ако имате въпроси не се колебайте да ги зададете!

Д-р Люцканов Тел: 0888 643 153

ПечатЕ-мейл