Телефон: 0888 643 153 | Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. | Skype: veselin_lyutskanov |

врастнал нокът

Какво е врастнал нокът (unguis incarnatus, toenail)?

unguis incarnatus2

 Врастнал нокът се получава най-често на палеца на крака при млади хора около пубертета. Симптомите на врастналия нокът са болезненост, подуване и зачервяване на палеца около нокътя. Възможно е да се засегнат и двете страни на нокътя, а също и на двата крака. По-рядко може да бъде на другите пръсти на краката и дори на ръцете. Появява се надигнато образувание (патологична гранулационна тъкан), което частично покрива нокътя лесно кърви при допир и отделя миризлив секрет.

 Каква е причината за развитието на врастнал нокът?

Вродена особеност на нокътя и околонокътните тъкани заедно с бързия растеж при младите е основен предразполагащ фактор.

Началото се провокира от травма (футбол, алпинизъм), неудобни или тесни обувки (трябва да сме в крак с модата J).

Неправилно изрязване на нокътя и неволно нараняване на нокътното ложе (около нокътните тъкани). Често има комбинация от двете. Болката и дразнението карат пациента да изрязва все по дълбоко ръба на нокътя и тъканите, с което влошава положението. Бързото нарастване на нокътя напред и встрани дразни постоянно около нокътните тъкани. Те реагират с бърз растеж. Създават се условия за възпаление и инфекция (гной). Тя има заразен характер. Възпалението допълнително дразни и стимулира патологичния (неправилен) растеж и така се получава порочен кръг.

Какви усложнения са възможни при нелекуван врастнал нокът?

Все по-голяма деформация на нокътя до отпадането му.

Прогресираща инфекция с обхващане на части от крайника.

Гъбична инфекция.

 Какво е лечението на врастнал нокът?

Протичането е досадно, упорито, продължително и рецидивиращо (завръща се отново). Отсъствия от училище, невъзможност да се спортува.

В началото, ако се предприемат адекватни мерки е възможно да се постигне успех с консервативно (неоперативно) лечение. Много важно е да се носят широки и удобни обувки, които да не притискат и дразнят палеца. Да се сменят често и да се проветряват. (има препарати за обувки). Колкото е възможно повече да се ходи по чехли или джапанки. Чорапите да са от естествени тъкани. Да се сменят често и след пране да се гладят. Изрязването на ноктите трябва да е след баня и така, че да не уврежда тъканите. Да не се минава встрани и да остава около 1 мм свободен нокът.

Важни са чести бани на краката с бабини билки J. Препоръчвам бани с морска сол (море в леген), сода за хляб с концентрация 1-2%. Добре е изброените да се редуват. Например едно сутрин, друго вечер. Не е добре да се използва прекалено често сапун.

Прилагат се компреси. Приложението на антибактериални не се препоръчва, тъй като действието им е временно и селекционира устойчиви микроби.

Ако има успех, консервативното лечение на врастналия нокът трябва да продължи дълго след видимото оздравяване, въпреки че е досадно – бани, легени, компреси, без футбол и спорт, без любимите модни обувки или маратонки. Важна е упоритост от младежа и стриктен контрол от родителите – така както питаме изми ли си зъбите така - направи ли си банята, компреса, маратонките, чехлите и цялата досада.

Кога се налага оперативно лечение при врастнал нокът?

Ако въпреки упорито консервативно лечение не се постигне успех или се повтарят епизоди на обостряне на възпалението се обмисля оперативно лечение.

В случай на упорита болка дори и без активна инфекция операцията е без сериозна алтернатива.

При наличието на прогресираща инфекция и флегмон на целия пръст операцията е наложителна в срочен порядък.

 Какво представлява операцията за врастнал нокът?

Целта е да се премахне причината за възпалението. Това се постига като се повдигне и отстрани външния ръб на нокътя заедно с прилежащия му матрикс. Изчистват се патологичната гранулационна тъкан и детритни материи в резултат на възпалението.

Ако има засягане на двете страни това се повтаря и отдругата страна. Отстраняването на целия нокът се избягва. Това може да се наложи при напреднали случаи с обхващане на цялото нокътно ложе.

 Болезнена ли е операцията за врастнал нокът?

Операцията се извършва под местна проводна упойка. След щателно почистване и асептизиране на крайника в основата на пръста внимателно се поставя упойка и така след няколко минути се обезболява целият пръст. Усещането при поставянето на упойката е както от инжекция. Хирургът проверява дали упойката е достатъчна и чак тогава започва операцията. По време на операцията, която продължава няколко минути усещането е, че нещо се работи по пръста (допир, натиск, дискомфорт), но няма болка.

Поставя се незалепваща превръзка и пациентът след малко е готов за в къщи. Първата превръзка след операция е обемиста и трябва да има готовност за подходящи широки обувки, калцуни или чехли, с които пациентът да се придвижи до дома.

 Какво се случва след операция за врастнал нокът?

Добре е да бъде осигурен няколкодневен покой в къщи като през повечето от времето е желателно крайникът да е в хоризонтално положение. В първите ден, два може да се наложи да се вземат обезболяващи, но не е задължително. Първата превръзка е на следващия ден и след това се изготвя конкретна програма за превръзки. Ще продължи приложението на известните ни вече бани и компреси, ограничение на спорт за около 2-3 седмици. Постепенно ще се върнете към нормален ритъм на живот.

 Възможно ли е заболяването врастнал нокът да рецидивира?

Да, за съжаление това се случва в около 20 % и лечението е същото.

За профилактика са важни всички „досадни” мерки споменати по-горе (обувки, чорапи, хигиена, бани, правилно изрязване на ноктите).

 Кои заболявания протичат подобно на врастнал нокът?

- панарициум или гнойно възпаление на пръста

- кожни заболявания – гъбички, дисхидроза, невродремит, мазоли

Самолечението или съвети от „опитни” съседи и приятели често е неефективно и по-скъпо.

 Ако имате допълнителни въпроси не се колебайте да ги поставите

на телефон 0888 643 153 Д-р Люцканов

 

 


ПечатЕ-мейл